Varför hamnar din kota fel, om och om igen?

Måste du gå till din kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast regelbundet för att justera en kota (eller flera kotor) som alltid hamnar snett förr eller senare?

Oavsett hur duktig du är på att göra dina rehabövningar och stretchar, eller hur noggrann du är på att undvika fel rörelser kommer besväret alltid finnas kvar.

Varför? Jo svaret ligger i fascian.

 

Bilden ovan visar djupa muskler som omger sig runt och på ryggraden och dessa kotorna. Bilden nedan visar muskler från det djupa till det yttersta. Alla muskler som fäster sig på en kota eller flera kotor kan dra kotan/kotorna i olika riktningar.

 

Vid en ryggradsrörelse, dras vissa muskler (agonister) ihop sig samtidigt som andra muskler (antagonister) tillåter sig att stretchas ut. Det i sin tur skapar böjning och/eller vridning på ryggraden som sedan återställs till det neutralla läget när muskelarbetet är slutförts.

Som jag skrivit i ett tidigare inlägg är det så att fascia omsluter allt runt och inuti muskler. Det är fascian som tillåter sig förkortas eller förlängas vid ett muskelarbete. 

Om fascian kring en kota har klistrat ihop sig då kan det orsaka kotförskjutning, låsning, nervinklämning med mera.

Scenario 1: Om din kota stannar på plats efter en justering då är det stor sannolikhet att din fascian kring kotan inte har klistrat ihop sig.

Scenario 2: Din fascia kring kotan är ihopklistrad men eftersom du är så duktig på att röra och stretcha dig rätt med jämna mellanrum att fascian inte hinner dra ihop sig förrän den töjs ut igen. På så sätt slipper du låsningar eller kotförskjutningar.

Scenario 3: Du går hos din favorit kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast och får justering regelbundet för att samma kotan har hamnat fel, om och om igen. Det spelar ingen roll hur mycket du tränar, stretchar eller yogar. Det här kan pågår i 1 år, 10 år, 20 år eller resten av livet!

En optimal kombination

Tillhör du en av dem i Scenario 3?

Lugnt, du måste inte leva livet ut så där.

Kombinera din kiropraktik/naprapati/sjukgymnastik behandlingar med att återställa fascian som drar kotan fel. När fascian släpper då hamnar din kota där den ska, om du inte utför fel rörelse igen förstås. 

Vad kan vi göra?

Vi hjälper dig återställa fascias naturliga mönster, elasticitet,  och glidförmåga. Vid behov, ger vi dig tips och råd angående träning, hållning, vardagsrörelse osv.

Läs mer eller boka din Fascia Repatterning™ Behandling.

Liknande inlägg

Behandling av Frozen Shoulders

Hele’n åkte från Finland till Åkersberga för att behandla sina frusna axlar (Frozen Shoulders), också kallas för adhesiv kapsulit. Enligt läkaren är det högst ovanligt

Läs mer »

Hela vägen från Tyskland

Möt Mauricio, som reste hela vägen från Tyskland 🇩🇪✈️🇸🇪 för Fascia Repatterning™ behandling. Mauricio provade behandlingen hos mig i slutet av 2020 och har sedan dess

Läs mer »