Har du full rörlighet i knäled?

Vet du om du verkligen har du full rörlighet i knäled? I mina 14 års massageerfarenhet har jag stött på många kunder som har begränsade rörlighet runt knäleden.

Man kan då få besvär såsom ont i knän, höften, i ryggen till och med upp hela vägen mot nacken. Det blir även lättare att skada sig i knäet på grund av oelastiska ligament och senor – artros.

Rörlighet i knäled

Alla ledrörelser styrs av agonister och antagonister. Agonister är muskler som gör jobbet, spänner och krymper. Antagonister är muskler som håller emot, bromsar och stoppar.

En nedsatt ledrörlighet kan påverkas av (och/eller) skelettmissbildning, broskmissbildning, en svullen led, proteser i leden och elasticiteten i fascian.

Nedan kommer jag beskriva hur fascias elasticitet påverkar knäledsrörlighet samt vad som kan göras för att återställa en full rörlighet. Vi utesluter alla andra orsaker i detta fall.

Full Flexion i knäleden

Bild 1 – I bilden ovan visar när jag böjer ihop högra benet tills mjukdelarna (muskler, fett med mera.) sätter stopp – flexion.

Ovansidan av benet stretchas ut helt samtidigt som baksida ben krymps ihop maximalt. Det är en full flexion.

Full Extension i knäleden

Bild 2 – Bilden ovan visar när jag sträcker ut det högra benet – extension. En rak linje när benet är helt utsträckt. Det är en full extension.

Begränsad Flexion i knäleden

Bild 3 – Det går inte att böja knäet hela vägen.

Orsaker, och/eller: 1. agonister (baksida) är för stela och stumma därmed inte kan krympas fullt 2. antagonister (framsida) är för stela, stumma och korta därmed inte tillåter sig att töjas ut helt 3. känns som en ”tennis boll” som trycks in i knävecket och att knäet skulle sprängas ju mer du böjer 4. ligament/senor kring framsida knäet är för spända kanske t.o.m. blivit ihopklistrat på skelettet och menisken därmed gör ont när du försöker tvinga det i ytterläget 5. fascia på baksida knäet är ihopklistrad på skelettet och menisken därmed inte tillåter sig att krympas helt.

Fall 1-5 går att åtgärdas genom att återställa fascias egenskaper med våra behandlingar. Kolla längst ned för våra olika signaturbehandlingar.

Begränsad Extension i knäleden

Bild 4 – Det går inte att sträcka ut benet hela vägen.

Orsaker, och/eller: 6. antagonister (baksida) är för stela, stumma och korta därmed inte tillåter sig att töjas ut helt 7. fascia på baksida knäet är hopklistrad på skelettet och menisken därmed inte tillåter sig att stretchas ut helt, kan ge skarp smärta inne i knäet om du tvingar det vidare 8. agonister (framsida) är för svaga i jämförelse med antagonister. En förlorad dragkamp!

Fall 6 & 7 går att åtgärdas genom att återställa fascias naturliga mönster, elasticitet, och glidförmåga medan lösningen till fall 8 är – Stärk agnonisterna dvs dina lårmuskler genom anpassad träning.

Återfå din rörlighet med Fascia Repatterning™ Behandling

Lider du av smärta, stelhet eller inflammation i knäet? Har du provat allt inom de traditionella behandlingsmetoderna? Då är risken stor att du drabbats av hopklistrad fascia/bindväv (adhesion). Boka en Fascia Repattening och återfå din rörlighet!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Liknande inlägg

Behandling vid följdbesvär av Covid-19

Vad jag har upptäckt efter att prata med kunderna som har haft infektionen med allvarliga symtom, är att några fortfarande lider av följdbesvär trots de är helt tillfrisknade. Jag har också haft äran att behandla de flesta besvären med gott resultat.

Läs mer »
Fascias roll i Foglossning

Foglossning & Fascia

I det här inlägget tar jag upp sambandet mellan foglossning/bäckensmärta och fascia. Först kommer jag börja med att berätta om min upptäcktsresa.

Läs mer »
Polymyalgia Reumatika

Polymyalgia Reumatika (PMR)

Polymyalgia reumatika (PMR) är en sjukdom som ger snabbt tilltagande muskelsmärtor i skulderparti och höfter/lår. Värken förvärras avsevärt vid rörelse och belastning. Först och främst

Läs mer »

Jenny Gunn

Marith Zakrisson