Har du full rörlighet i knäled?

Vet du om du verkligen har du full rörlighet i knäled? I mina 14 års massageerfarenhet har jag stött på många kunder som har begränsade rörlighet runt knäleden.

Man kan då få besvär såsom ont i knän, höften, i ryggen till och med upp hela vägen mot nacken. Det blir även lättare att skada sig i knäet på grund av oelastiska ligament och senor – artros.

Rörlighet i knäled

Alla ledrörelser styrs av agonister och antagonister. Agonister är muskler som gör jobbet, spänner och krymper. Antagonister är muskler som håller emot, bromsar och stoppar.

En nedsatt ledrörlighet kan påverkas av (och/eller) skelettmissbildning, broskmissbildning, en svullen led, proteser i leden och elasticiteten i fascian.

Nedan kommer jag beskriva hur fascias elasticitet påverkar knäledsrörlighet samt vad som kan göras för att återställa en full rörlighet. Vi utesluter alla andra orsaker i detta fall.

Full Flexion i knäleden

Bild 1 – I bilden ovan visar när jag böjer ihop högra benet tills mjukdelarna (muskler, fett med mera.) sätter stopp – flexion.

Ovansidan av benet stretchas ut helt samtidigt som baksida ben krymps ihop maximalt. Det är en full flexion.

Full Extension i knäleden

Bild 2 – Bilden ovan visar när jag sträcker ut det högra benet – extension. En rak linje när benet är helt utsträckt. Det är en full extension.

Begränsad Flexion i knäleden

Bild 3 – Det går inte att böja knäet hela vägen.

Orsaker, och/eller: 1. agonister (baksida) är för stela och stumma därmed inte kan krympas fullt 2. antagonister (framsida) är för stela, stumma och korta därmed inte tillåter sig att töjas ut helt 3. känns som en ”tennis boll” som trycks in i knävecket och att knäet skulle sprängas ju mer du böjer 4. ligament/senor kring framsida knäet är för spända kanske t.o.m. blivit ihopklistrat på skelettet och menisken därmed gör ont när du försöker tvinga det i ytterläget 5. fascia på baksida knäet är ihopklistrad på skelettet och menisken därmed inte tillåter sig att krympas helt.

Fall 1-5 går att åtgärdas genom att återställa fascias egenskaper med våra behandlingar. Kolla längst ned för våra olika signaturbehandlingar.

Begränsad Extension i knäleden

Bild 4 – Det går inte att sträcka ut benet hela vägen.

Orsaker, och/eller: 6. antagonister (baksida) är för stela, stumma och korta därmed inte tillåter sig att töjas ut helt 7. fascia på baksida knäet är hopklistrad på skelettet och menisken därmed inte tillåter sig att stretchas ut helt, kan ge skarp smärta inne i knäet om du tvingar det vidare 8. agonister (framsida) är för svaga i jämförelse med antagonister. En förlorad dragkamp!

Fall 6 & 7 går att åtgärdas genom att återställa fascias naturliga mönster, elasticitet, och glidförmåga medan lösningen till fall 8 är – Stärk agnonisterna dvs dina lårmuskler genom anpassad träning.

Återfå din rörlighet med Fascia Repatterning™ Behandling

Lider du av smärta, stelhet eller inflammation i knäet? Har du provat allt inom de traditionella behandlingsmetoderna? Då är risken stor att du drabbats av hopklistrad fascia/bindväv (adhesion). Boka en Fascia Repattening och återfå din rörlighet!

Liknande inlägg

Genomsläpplighet i Fascian

Maria (på bilderna) har väldigt genomsläpplig fascia/bindväv vilket underlättar för behandlingen. Ju mer genomsläpplig/mottaglig fascian är desto bättre resultat får man för varje behandling. De

Läs mer »