Fascia Adhesion (Vidhäftning)

Fascia Adhesion är den faktorn som ställer mest till med smärtor och även ohälsa.

För er som har kämpat med stelhet, sneda leder/kotor, smärtor vid rörelser, kronisk trötthet, fibromyalgi, lipödem och många fler symtom – läs noggrant.

Fascian ska vara slemmig och blöt

En av fascias egenskaper är att den ska vara slemmig och blöt för att fungera som glidyta mellan kroppens alla vävnader ända ner till mellan cellerna. Den fogar samman, paketerar och separerar cellerna till vävnader, muskler, nerver, organ med mera. Alla de fasciaytorna ska kunna glida fritt mot varandra samtidigt som de hålls ihop. Alltså ska inga ytor vara ihopklistrade.

Det finns flera faktorer som torkar ut fascia men vi tar upp det i ett annat inlägg.

Vad händer när fascia torkas ut?

Jo, när fascia torkas ut känns det som silikon lim som har stelnat och ytorna limmas ihop . (Jag vet inte vad jag kan använda som exempel för att bättre förklarar det så vi får nöja oss med silikon lim än så länge).

När den väl har blivit ihopklistrad spelar det ingen roll hur mycket man stretchar, yogar, rehabtränar, får vanling massage, akupunktur osv. När den är uppvärmd känns det lättare och mer elastiskt. Men när den kallnar såsom när man exempelvis  har varit stilla ett tag känns det jobbigt att börja röra på sig igen.

Mört eller segt kött?

Har du någonsin ätit kött? Om du drar köttfibrerna isär, det som håller köttet ihop innan det bryts, är fascia. Märkte du att vissa köttbitar är möra (lätt att dra isär och tugga i) och vissa sega (krävs kraft att dra isär och ännu mer kraft i käkmusklerna att tugga i) trots att det är köttet från samma del exempelvis rostbiff?  Den avgörande faktorn är fascian.

Vad försöker jag säga med köttexemplet?

Jo, tänk att en stor del av din kropp inuti består av fascia. Glider fascian bra då flyter dina rörelser utan ansträngning. Däremot när fascian är ihopklistrad är det ansträngande även med de enklaste rörelser såsom att stå, gå, lyfta armen eller i värsta fall att andas. 

Hur påverkar adhesion hälsan?

Alla våra celler behöver näring, vatten, syre och regelbunden avgiftning. Fascian ska vara genomsläpplig för att tillåta insläpp av näring, vatten och syre medan den ska tillåta utsläpp av slaggprodukter. När fascian är som silikon lim (en metafor) då funkar det varken insläpp eller utsläpp som det ska. 

Kan man återställa glidförmågan i fascian?

Ja, det kan man. Läs mer eller boka din Fascia Repatterning™ Behandling.

Liknande inlägg

Genomsläpplighet i Fascian

Maria (på bilderna) har väldigt genomsläpplig fascia/bindväv vilket underlättar för behandlingen. Ju mer genomsläpplig/mottaglig fascian är desto bättre resultat får man för varje behandling. De

Läs mer »